Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» πλησιάζει! Από τις 14 έως τις 19 Ιουνίου, ο Κήπος του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου μετατρέπεται σε θερινό σινεμά, όπου θα προβληθούν σημαντικές μικρού μήκους ταινίες από όλο τον κόσμο. Δύο Διεθνή Διαγωνιστικά τμήματα (Μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ) και ένα Εθνικό Διαγωνιστικό (Σπουδαστικό) έρχονται να επανεφεύρουν την κινηματογραφική γλώσσα, να προβληματίσουν με τα σύγχρονα θέματα, αλλά και να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των φίλων της έβδομης τέχνης.
Την πόλη του Αιγίου θα κοσμήσουν με την παρουσία τους σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου. Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ακαδημαϊκοί αποτελούν τα μέλη των τριών τριμελών κριτικών επιτροπών. Σήμερα, έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε την Κριτική Επιτροπή του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος! Tο έργο της αξιολόγησης των ταινιών του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος αναλαμβάνουν οι:
Αλεξάνδρα Αϊδίνη
Παναγιώτης Δενδραμής
Βασίλης Ψαρράς
Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των μελών:
Αλεξάνδρα Αϊδίνη
Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη γεννήθηκε στην Ρώμη.
Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θ. Αγγελόπουλου συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2004 . Στα πλαίσιο αυτό, εκπροσώπησε την Ελλάδα ,στον διεθνή θεσμό για την ανάδειξη νέων ηθοποιών από την Ευρώπη , “ Shooting Star “.
Αποφοίτησε τελικά το 2005 από την Δραματική Σχολή του Ν.Ε.Θ του Γ. Αρμένη .
Έκτοτε, έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Θέατρο Ακροπόλ, στο Θέατρο Αποθήκη , στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, στο Θέατρο Πόρτα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κ.α., με σκηνοθέτες τους Σ. Λιβαθινό, Γ. Χουβαρδά, Β.Παπαβασιλείου, Ε. Θεοδώρου, Μ. Μαυροματάκη,, L. Setoin, Β., Γ .Κακλέα, Μ. Μαρμαρινό, , Μ.Θεοχάρη, Ζ. Χατζηαντωνίου, Ν. Καραθάνο, Π. Δεντάκη, Ο. Παπασπηλιόπουλο, Β. Θεοδωρόπουλο, Δ.Καρατζά, Θ.Μοσχόπουλο, κ.α
Από το 2014 έως το 2017 συνεργάστηκε με το θέατρο Πορεία και τον σκηνοθέτη Δ. Τάρλοου στις παραστάσεις “Τρεις Αδερφές¨ και “Μεγάλη Χίμαιρα¨, όπου για την ερμηνεία βραβεύτηκε με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη (2016), με το βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή, και με βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου των Θεατρικών βραβείων κοινού Αθηρώματος (2016).
Tην θεατρική σεζόν που διανύσαμε συμμετείχε στις εξής παράστασεις :
«Το Μινόρε» (θεατρική διασκευή της τηλεοπτικής σειράς «Το Μινορε της Αυγής») στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά , σε σκηνοθεσία Τ. Τζαμαριά.
«Λευκές Νύχτες¨» του Φ. Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Μικρό Ανεσις σε σκηνοθεσία Κ.Ασπιώτη .
«On Ego» toy Μick Gordon στο Θέατρο Απομηχανής ,σε σκηνοθεσία Γ.Νταλιάνη.
Στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Α. Αβρανά, Δ. Αθανίτη, Ρ. Εσκανάζη , Δ. Κουτσιαμπασάκο, Τ. Λυκουρέση και την φετινή σεζόν με τον Γιώργο Γκιγκαπέππα στην τηλεοπτική σειρά «Ψέματα» που προβάλεται στον Alpha.
Παναγιώτης Δενδραμής
Πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίπλωμα σκηνοθεσίας στη σχολή Σταυράκου. Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου και κατόπιν διδάκτορας του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αντικείμενο της διατριβής του υπήρξε η κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Δίδαξε ως ακαδημαϊκός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διδάσκει ιστορία του παγκόσμιου και του ελληνικού κινηματογράφου στη σχολή Σταυράκου. Παράλληλα είναι εισηγητής σεμιναρίων γύρω από ειδικές θεματικές όπως ο αμερικάνικος κινηματογράφος, ο ευρωπαϊκός μεταπολεμικός κινηματογράφος και το ντοκιμαντέρ σε κινηματογραφικές λέσχες, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών και κέντρα δια βίου μάθησης. Έχει εργαστεί στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη διαφήμιση.
Βασίλης Ψαρράς
Ο Βασίλης Ψαρράς (1985) (Δρ.) είναι εικαστικός καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στις συγκλίσεις performance art, εγκαταστάσεων και ψηφιακής τέχνης στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για το 2020-21 βραβεύτηκε ως ARTWORKS Fellow για το εικαστικό του έργο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εικαστική καλλιτεχνική του πράξη συνδυάζει περιπατητικές/τοποειδικές performance, κειμενικές/βίντεο εγκαταστάσεις, βίντεο/ψηφιακή τέχνη, μουσική και ποίηση. Εμπνέεται από την (γεω)ποιητική και πολιτική της αστικής εμπειρίας, εστιάζοντας σε θέματα δημοσίου χώρου, μεθοριακών χώρων (θάλασσα, κατώφλια, όρια) και συναισθήματος. Τα έργα του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή festivals σύγχρονης τέχνης, ομαδικές εκθέσεις (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, MOMus, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, FILE, ADAF, WPA Experimental Media, Film and Video Poetry Society, ROOMS 2013, OUT(TOPIAS) Performance and Public Space, Fringe Bath UK κ.α) και πολιτιστικά ιδρύματα (Royal Academy of Arts) στην Ευρώπη και την Αμερική. Έχει διδάξει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2016-19), όπου και διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνά στις συγκλίσεις περιπατητικής performance, γεω-ανθρωπιστικών σπουδών και τεχνολογίας (Υπότροφος ΙΚΥ). Είναι Δρ. Τέχνης και Τεχνολογίας από το Goldsmiths University of London (Υπότροφος AHRC 2013) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Ψηφιακές Τέχνες (University of the Arts London) και πτυχίο/μεταπτυχιακό στις Οπτικοακουστικές τέχνες (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). H έρευνά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή περιοδικά τέχνης (LEA MIT Press, Technoetic Arts, IJART), συνέδρια (ISEA, Hybrid City), κεφάλαια βιβλίων (Routledge, University Studio Press) στη σύνδεση σύγχρονης τέχνης και αστικών-πολιτισμικών σπουδών. Ως μουσικός έχει συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ αλλά και κυκλοφορήσει ψηφιακά albums στο φάσμα της rock και ambient μουσικής. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης σύγχρονης τέχνης και του Φεστιβάλ Πριμαρόλια.