Συνεχίζουμε!
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Ντοκιμαντέρ.
Όπως και στα άλλα δύο διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ, έτσι και στο Διεθνές Ντοκιμαντέρ, τρείς σημαντικοί άνθρωποι του χώρου του κινηματογράφου μοιράστηκαν μαζί μας τη διάθεση για μία γιορτή των κινούμενων εικόνων! Η προθυμία τους να παραστούν στο Φεστιβάλ και να αποτελέσουν την επιτροπή που θα αξιολογήσει τις ταινίες του συγκεκριμένου τμήματος, μας γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση!
Την Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος Ντοκιμαντέρ απαρτίζουν οι:
Μάκης Παπαδημητρίου
Τάσος Μπουλμέτης
Δημήτρης Καλαντίδης
Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των μελών:
Μάκης Παπαδημητρίου
Ο Μάκης Παπαδημητρίου είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Ανθηρό Καρδίτσας.
Είναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου. Επίσης, είναι φοιτητής (…ακόμα) του τμήματος φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο “Δημήτρης Χορν”, το βραβείο της ένωσης κριτικών θεάτρου και κιν/φου, βραβείο α’ αντρικού από την Ακαδημία Κιν/φου, βραβείο α’ αντρικού στο Φεστιβάλ Δράμας, βραβείο α’ αντρικού στο φεστιβάλ κιν/φου στο Σεράγεβο, βραβείο α’ αντρικού στο Athens Digital Film Festival, βραβεία Αθηνοράματος κλπ.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.
Μικρός ήθελε να γίνει πιλότος. Κρίμα που δεν έγινε, θα είχε πλακά. Οδηγεί ένα mt09sp, λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 13 δευτερόλεπτα. Του αρέσουν οι υπολογιστές και οι τηγανιτές πατάτες με φέτα, αυγά και χωριάτικη σαλάτα.
Τάσος Μπουλμέτης
Ο Τάσος Μπουλμέτης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σκηνοθεσία και Παραγωγή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Εργάστηκε ακαδημαϊκά ως βοηθός καθηγητού στο ίδιο Πανεπιστήμιο και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως ελεύθερος σκηνοθέτης και παραγωγός σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Είναι παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της μεγάλου μήκους ταινίας «ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ», η οποία απέσπασε συνολικά 8 βραβεία στην Ελλάδα και το Χρυσό Βραβείο Ταινιών του Φανταστικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Χιούστον. Από το 1988 σκηνοθετεί διαφημιστικές ταινίες για την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα» η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, απέσπασε 8 κρατικά βραβεία και το βραβείου κοινού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2003 καθώς επίσης και έκανε ρεκόρ εισιτηρίων ξεπερνώντας τα 1.600.000 εισιτήρια στην Ελλάδα ενώ έχει προβληθεί σε 45 χώρες στο εξωτερικό.
Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, έχει δώσει σεμινάρια και master classes σε διάφορα πανεπιστήμια , και έχει διδάξει μαθήματα εφηρμοσμένης σκηνοθεσίας σε ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα. Το 2010 εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο “ΝΟΤΙΑΣ”. η τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους είναι μια ταινία ενηλικίωσης την εποχή της μεταπολίτευσης, ενώ το “1968” είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον μυθικό τελικό στο μπάσκετ που έγινε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στις 4 Απριλίου του 68 όπου η προσφυγική ΑΕΚ κέρδισε την μυθική Σλαβια Πράγας με 89-82. Ήταν το πρώτο διεθνές τρόπαιο που κατέκτησε ελληνική ομάδα σε συλλογικό επίπεδο. Από το 2020 διδάσκει στο New York College, ενω συγχρόνως παραδίδει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με το ίδιο κολλέγιο.
Δημήτρης Καλαντίδης
Ο Δημήτρης Καλαντίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ιστορικός και κριτικός του κινηματογράφου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της). Απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ιστορία και Θεωρία του Κινηματογράφου, από τον τομέα Θεατρικών Σπουδών του Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών («Διασκευή των έργων της νεοελληνικής αφηγηματικής πεζογραφίας στον ελληνικό κινηματογράφο»). Συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνική κινηματογραφική βιβλιογραφία, 1923-2000», καθώς και πλήθους άλλων κειμένων για τον κινηματογράφο σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες.